Wat is cuppen precies?

March 2, 2023 by No Comments

Cupping trekt vloeistof in het gebied. De verkleuring is te wijten aan gebroken bloedvaten net onder de huid, zoals een blauwe plek. Cupping was duizenden jaren geleden populair in oosterse culturen, maar steeds meer mensen over de hele wereld adopteren het. Beroemdheden en atleten hebben het de afgelopen jaren populair gemaakt.

Wat moet cupping doen?

Volgens zijn voorstanders zou Hijama Amsterdam de genezing bevorderen en is het veelvuldig gebruikt bij pijnlijke spieren. Maar dat is nog maar het begin. Cupping werd ook gebruikt.

rug- en nekpijn
huidaandoeningen zoals acne en netelroos
cholesterol verlagend
migraine
knie artritis
verbetering van de immuunfunctie.
En vele anderen. Als cupping helpt bij deze problemen, is het de moeite waard om te vragen: hoe? Vanuit biologisch oogpunt is het onduidelijk hoe het aanbrengen van zuigkracht en het trekken van bloed naar het gebied onder de huid al deze voordelen biedt. Een recent overzicht van de behandeling beschrijft cupping als een behandeling die de weerstand van het lichaam kan versterken, de positieve en negatieve balans kan herstellen, ziekteverwekkende factoren kan elimineren en de bloedsomloop kan bevorderen. Maar hoe precies is onduidelijk.

Werkt cuppen?

Veel studies hebben deze vraag onderzocht, maar lijken helaas niet overtuigend te zijn beantwoord. Uit een beoordeling van het bewijs uit 2015 bleek zelfs dat cupping-therapie enige verlichting kan bieden bij chronische nek- of rugpijn, maar de kwaliteit van het bewijs is te beperkt om harde conclusies te trekken.

Een probleem is dat het lastig is om kwalitatief goed onderzoek te doen naar cupping. De beste onderzoeken zijn “blinde, placebogecontroleerde onderzoeken” waarin noch de patiënt, noch de onderzoeker weet welke behandeling (feitelijk of placebo) aan de proefpersonen is gegeven. Bij het onderzoeken van medicijnen is het niet moeilijk om een placebo-pil te bedenken. Het kan zelfs nog moeilijker zijn om een overtuigende placebovergelijker voor cupping te maken. Ook kan pijn moeilijk te meten zijn en kan het placebo-effect (verbetering van de verwachting van een effect) erg krachtig zijn.

Desalniettemin zijn er onderzoeken geweest die echte acupunctuur vergeleken met overtuigende maar schijn (of “nep”) acupunctuur. Een soortgelijk onderzoek naar cupping is mogelijk. En als cupping echt heeft geholpen, maakt het je misschien niet uit of het vanwege het placebo-effect was.

Zijn er risico’s verbonden aan cupping?

De meeste experts zijn het erover eens dat cupping veilig is. Bijwerkingen zijn meestal beperkt tot een snuifje dat wordt ervaren tijdens het inademen van de huid, tenzij de behandelde personen zich zorgen maken over cirkelvormige verkleuring (vervagen gedurende dagen of weken). Het is zeer ongebruikelijk dat cupping ernstige problemen veroorzaakt (zeldzame huidinfecties zijn gemeld).

Wat is het volgende?

Als u overtuigend bewijs van effectiviteit wilt voordat u de behandeling probeert, wilt u op dit moment misschien geen cupping gebruiken. Als u echter iets wilt proberen dat veilig is en kan helpen bij bepaalde pijntjes en kwalen (en andere kwalen), lijken de belangrijkste nadelen tijdelijke huidverkleuring en kosten te zijn. . Sommige mensen hebben het alleen “on demand”, terwijl anderen het misschien maandelijks of vaker krijgen. Toekomstig onderzoek kan bewijzen dat cupping zo goed is als wordt beweerd. Maar we zullen moeten wachten op onderzoeksresultaten van hoge kwaliteit om te weten of dat het geval is.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *